Patrik Öhlund

Patrik Öhlund, vd för Node Pole.

Node Pole i EU-parlamentet

Luleå Under onsdagen deltar Node Poles vd Patrik Öhlund tillsammans med Microsoft, Vattenfall och Fredrick Federley (C) på ett seminarium i EU-parlamentet i Bryssel.

Temat för seminariet är digital infrastruktur och energianvändning, och hur ökad transparens kan minska koldioxidutsläppen.

Bakgrunden till Node Poles medverkan är att företaget för snart ett år sedan lanserade en ny global märkning för fossilfri data. Syftet med märkningen är att öka kännedomen om fossila utsläpp från dataservrar och öka incitamenten för bolagen att investera i fossilfria datacenter.

I nuläget står it-sektorn för ungefär en tiondel av jordens energiförbrukning. Men internet växer, datamängden och informationsintensiteten ökar. Mellan 2017 och 2022 räknar man med en fördubbling av nättrafik för strömmad film och tv.

The Node Pole bildades 2011 av Luleå Näringsliv AB, Norrbottens läns landsting och Boden, Luleå och Piteå kommuner, senare också Älvsbyns kommun, för att marknadsföra Norrbotten som en lämplig plats för elintensiva datacenter. Facebook i Luleå och Hydro66 i Boden är de hittills största etableringarna av elintensiv dataindustri i Norrbotten. 2016 tog Skellefteå Kraft och Vattenfall över ägandet. Node Pole arbetar nu med att få elintensiv industri till Sverige.

Facebooks etablering i Luleå var den första stora datacenterinvesteringen i Sverige. Nu finns Amazon i Mälardalen, Google i Avesta och Microsoft i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Man räknar med att investeringarna i Sverige fortsätter.

Annons