SJ

Underhållsarbeten påverkar nattågstrafiken till Norrbotten.

Protester mot inställda nattåg

Gälivare På gund av underhållsarbeten går det inte att boka nattågs-biljetter till Norrbotten i påsk. Nu protesterar kommunledningen i Gällivare mot Trafikverkets hantering.

"Detta är inte tillfredsställande! Jul- och påskhelgen är vår högsäsong - både för privatpersoner men framför allt för besöksnäringen längs Malmbanan. Vi behöver snarare fler turer under dessa helger!" skriver Gällivare kommunledning till Trafikverket.

Kommunledningen kräver att Trafikverket ska undvika underhållsarbeten som påverkar nattågstrafiken under högsäsong för besöksnäringen i norr. Det är underhållsarbeten i södra Sverige och Mälardalen som påverkar nattågstrafiken till Norrbotten.

- För oss och vår verksamhet som första fjäll efter den klassiska Malmbanan så påverkar störningar i tågtrafiken extremt mycket. Påsken är vår viktigaste period under året och då vi har de största intäkterna, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

Samtidigt protesteras det nu mot följderna av Trafikverkets upphandling av nattågstrafiken mellan Göteborg och Narvik. Det var norskägda Vy Tåg som vann upphandlingen. Det får som effekt att direkttågen Göteborg-Narvik upphör från december i år.

Annons