Rekordpris för lammkött

Luleå Intresset för lammkött ökar och priset till lammproducenterna är nu 10 kronor högre per kilo jämfört med i fjol.

– Konsumenterna är villiga att betala extra för att de vet att köttet kommer från djur uppfödda med god djuromsorg som betar utomhus under sommaren, säger Viktoria Östlund, LRF:s expert på lammkött.

Just nu får lammuppfödarna 56 kronor kilot, tio kronor mer än vid samma tid 2019. Toppriset till lammproducenterna var 63 kronor i juni förra året. Priset för konsument i butik ligger ofta på flera hundra kronor.

– Priset till lammuppfödarna har släpat efter länge. Nu har prisnivån äntligen ökat. Efterfrågan på svenskt lamm är god och ökar både i butik och på restaurang. Det i kombination med att priset stiger är en viktig signal att våga satsa på lammuppfödning, säger Viktoria Östlund.

Fortfarande äter svenskarna i snitt fortfarande lite lammkött, drygt 2 kilo per person och år. Den stora utmaningen för svenska lammproducenter är att två tredjedelar av allt lammkött som säljs i Sverige är importerat. Köttet kommer från andra sidan jordklotet, där Nya Zeeland och Australien, tillsammans med Irland, är de största exportländerna. 

Antalet lammföretagare i Sverige har minskat från 7.910 år 2015 till 6.869 förra året.