Hans Andersson Nova

Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten. Foto: Lennart Håkansson

Energiprogrammet i Kalix bäst i Norrbotten

Kalix De som valt Energiprogrammet i gymnasieskolan Furuhedsskolan i Kalix har högst lön fem år efter avslutad utbildning. Det visar Svenskt Näringsliv med statistik från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.

Snart ska 2.600 niondeklassare i Norrbotten välja gymnasieprogram till nästa läsår. Inför det presenterar Svenskt Näringsliv hur det går för elever som läst olika gymnasieprogram, mätt som deras inkomst efter fem respektive tio år.

Andra program som uppvisar goda resultat fem år efter gymnasiet är energiprogrammen på Välkommaskolan i Gällivare och Strömbackaskolan i Piteå. Tio år efter gymnasiet är det industriprogrammet på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna som toppar listan, följt av industriprogrammet på Välkommaskolan.

– Utbudet av gymnasieprogram är stort och det tar olika lång tid innan de som gått utbildningarna fått ett jobb. Skillnaderna mellan de olika gymnasieprogrammen och skolorna är störst efter fem år, men även efter tio år är de påtagliga, säger Hans Andersson, regionchef på Svenskt Näringsliv i Norrbotten.

Annons