Metallpriserna utvecklades olika

Luleå 2019 blev ett händelserikt år för metallpriserna, skriver Jernkontoret i sin sammanställing av prisutvecklingen för olika metaller.

Priserna på ädelmetaller och järnmalm ökade. Samma gäller för basmetallerna nickel och koppar. Däremot sjönk värdet på bly och zink, och även batterimetallerna fortsatte falla.

Priset på järnmalm steg kraftigt under första halvåret, dels på grund av produktionsstopp hos det brasilianska gruvföretaget Vale i samband med en svår dammolycka i Brasilien, dels på grund av tropiska stormar i Australien, som bland annat orsakade stopp i malmtågstrafiken. Priset nådde sin kulmen i början av juli med 120 dollar per ton. Man får gå tillbaka till mitten av 2014 för att nå samma prisnivå. Under andra halvåret sjönk priserna när produktionen åter kom igång. Efter hösten har priserna mestadels legat kring 90 dollar per ton.

Att priset på batterimetallerna sjunker beror på flera saker. Under 2019 har priset på kobolt, litium och vanadin sjunkit med 30, 33 respektive 60 procent. Orsaken är komplex: minskande subventioner, substitut, ökat utbud, minskad lagerhållning och handelskrig är möjliga orsaker.