Mobilaris och Skanska i nytt samarbete om smart kontorshus

Luleå Mobilaris och Skanska samarbetar om bygget av ett nytt smart kontorshus på Östermalm i Luleå.

Skanska står för byggandet och Mobilars blir långsiktig hyresgäst. Huset ska bli Skanskas mest hållbara kontorsprojekt i norra Sverige hittills.

- Under våren startar vi utvecklingen av en av Luleås modernaste arbetsplatser. Vi välkomnar Mobilaris som hyresgäst och ser fram emot att följa deras utvecklingsresa framöver, säger Hendrik Visser, affärsutvecklare på Skanska Sverige.

Man kallar det nya huet för en kontors- och innovationsarena för innovativa företag. I den första etappen handlar det om en yta på 3.500 kvadratmeter. Huset ska rymma både större och mindre företag, plus öppna utrymmen för event. Det ska följas av fler byggnader är det tänkt.

Det blir en fastighet som når Skanskas interna mål för ”mörkgrönt” med låg energiförbrukning. Elen ska produceras av solceller. På parkeringen blir det gott om platser med laddstolpar för elbilar och gott om cykelparkeringar. Under byggprocessen ska man använda hållbara material och inget byggavfall ska gå till deponi.

Det är tänkt att bli en plats där entreprenörer, innovativa företag och olika kompetenser ska kunna samverka, lära av varandra och växa tillsammans. Huset ska också kunna fungera som en plats för samverkan mellan näringsliv, akademi, forskning och andra samhällsaktörer. 

- Tillväxt och framtida expansion gör att Mobilaris behöver en ny lokallösning. Vi vet av erfarenhet att om innovation och utveckling ska kunna ske snabbt så behövs samverkan, partnerskap och kunskapsutbyte mellan företag och individer. Det är därför vi har valt att satsa på denna kontors- och samverkansarena. Vi vill skapa en modern plats för tillväxt och innovation, säger Mikael Nyström, vd för Mobilaris Group.