Curest och Hermelinen samarbetar om digitalisering

Luleå Medtechföretaget Curest och läkarhuset Hermelinen i Luleå inleder samarbete för att digitalisera fysioterapin under coronapandemin.

Curest låter vårdtagare med nack- och huvudskador utföra övningar med hjälp av virtual reality, VR. Nu använder Hermelinen tekniken för att utveckla och digitalisera rehabiliteringen under den pågående pandemin för att begränsa smittspridningen.

- Vi försöker alltid hitta nya sätt att hjälpa människor till friskare liv. För att lyckas med det behöver vi vara öppna för nya tekniker och utmana traditionella metoder. Med anledning av Covid-19 måste rehabilitering fungera bra på distans och Curests lösning gör att vårdtagare kan fullfölja sina övningar hemifrån, säger Per-Erik Mattsson, vd på Hermelinen.

- Produkten vägleder vårdtagaren genom träningen och skickar sedan statistik från övningarna till den ansvarige fysioterapeutens dator. Det gör att vi kan säkerställa att träningsprogrammet leder till förväntat utfall. I och med att övningarna kan genomföras mer självständigt innebär det också att vi fysioterapeuter kan behandla fler människor, säger Kristina Larsson, fysioterapeut på Hermelinen.

Produkten är utvecklad tillsammans med Region Stockholm och Danderyds Sjukhus. Som ny användare av produkten kommer Hermelinen att fungera som ytterligare en testbädd.

- Vi är väldigt glada över samarbetet med Hermelinen, de har länge varit en frontfigur för träning och hälsa i Norrbotten. Vår produkt har utvecklats med hjälp av spetskompetens inom huvud- och nackskador, och nu kan även Hermelinen bidra till vidare produktutveckling genom att använda vår lösning i skarpt läge under dessa speciella tider, säger Emil Lilja, vd på Curest.

Curest grundades i Luleå år 2020. Deras virtuella träningsprogram Reco VR hjälper vårdtagare med rehabilitering av huvud- och nackskador. Bolaget är antagna till inkubatorprogrammet på Arctic Business. 1991 grundades Hermelinenföretagen som idag är Norrlands största privata frisk- och vårdföretag. Samarbetet delfinansieras av Längmanska Företagsfonden.