SSAB försämrade resultatet under andra kvartalet

Luleå SSAB:s omsättning minskade och resultatet försämrades under andra kvartalet, jämfört med samma kvartal i fjol. Men resultatet var bättre än vad analytiker väntat sig, så bolagets aktiekurs steg med 3,6 procent under tisdagen.

Det visar företagets kvartalsrapport som offentliggjordes under tisdagen.

Omsättningen minskade till 15.155 miljoner kronor, jämfört med 20.654 miljoner kronor samma kvartal i fjol.

Rörelseresultatet blev -251 miljoner kronor, vilket är 1.567 miljoner lägre än andra kvartalet i fjol. 

Marknadsanalytiker hade dock räknat med ett ännu sämre resultat, vilket fick SSAB:s aktiekurs att öka med 3,6 procent under tisdagen.

Stålmarknaderna försämrades på grund av av den minskade ekonomiska aktiviteten efter utbrottet av Covid-19. Jämfört med första kvartalet 2020, som i stort var opåverkat av Covid-19, försämrades resultatet med 594 miljoner kronor.

- Produktionsnivån är fortsatt reducerad och den ena masugnen i Raahe, som stängdes ned i mitten av april, planeras att vara stängd under större delen av tredje kvartalet. På grund av osäkerheten på marknaden har vi tidigarelagt de planerade underhållsstoppen som nu kommer ske under juli och augusti, istället för det fjärde kvartalet. Utsikterna är osäkra, men det finns vissa positiva signaler i flera av våra kundsegment som indikerar att efterfrågan kan börja förbättras vid slutet av tredje kvartalet, säger vd Martin Lindqvist i en kommentar.