Kraftig nedgång i den ekonomiska aktiviteten

Luleå SCB:s nya aktivitetsindikator visar att det blev en kraftig nedgång i aktiviteten under april månad, jämfört med samma månad i fjol.

Den totala minskningen av den ekonomiska aktiviteten blev 7,3 procent, enligt preliminär statistik. För enskilda branscher var nedgången ännu större.

SCB:s publicering sker utanför den ordinarie statistikproduktionen och bygger på SCB:s ekonomiska månadsstatistik. SCB har tagit fram den med anledning av det stora intresset för coronakrisens effekter på svensk ekonomi.

Stora bidrag till nedgången kommer från hushållskonsumtion och export. En minskande import bidrar till att hålla emot nedgången.

– Både varu- och tjänsteindustrin minskar kraftigt. Även offentliga myndigheter bidrar till nedgången men inte lika mycket. Det är dock stor variation mellan olika branscher. Vissa går väldigt dåligt medan andra går bra, säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.

Aktivitetsindikatorn är tänkt att belysa den samlade aktiviteten i den svenska ekonomin på ett sätt som liknar den beskrivning av tillväxten som BNP ger. Den svarar på hur svensk ekonomi har utvecklats på månadsbasis, till skillnad från de kvartalsvisa nationalräkenskaperna.