Lars-Olov Söderström ny ordförande för Arctic Business

Luleå Lars-Olov Söderström blir ny styrelseordförande för inkubatorn Arctic Business.

Lars-Olov Söderström har i många år varit vd för Norrlandsfonden, varifrån han nyligen gick i pension. Han efterträder nu Mikael Backgård som varit ordförande för Arctic Business i tre år och styrelseledamot i totalt sju år.

- Det som lockade mig med uppdraget var främst Arctic Business stora betydelse och framgång - de har verkligen etablerat sig som en nyckelspelare i innovationssystemet i norra Sverige. Nu hoppas jag med min erfarenhet kunna bidra till att fortsätta den resan, bland annat genom att attrahera mer av det privata riskkapitalet, säger Lars-Olov Söderström.

Under de senaste åren har inkubatorn växt. 2019 attraherade Arctic Business över 120 miljoner kronor i kapital till medlemsbolagen, vilket var mer än någonsin tidigare.

- Höjdpunkterna har varit många, men att vår inkubator rankades som nummer sju globalt var ett välkommet kvitto på hur mycket vi utvecklats på senare år. Etableringen av Arctic Ventures var förstås också stort, säger  avgående styrelseordföranden Mikael Backgård.

Ny i styrelsen är även Olle Norberg, med bakgrund som bland annat generaldirektör för Rymdstyrelsen och platschef för Esrange. Han är nu vice rektor och verksamhetsledare för rymdverksamheten vid Luleå tekniska universitet.

Övriga styrelseledamöter (omval) är: Gry Holmgren Hafskjöld (vd för LTU Holding och LTU Business), Helena Eriksson (vd för Vinter kommunikation) och Petter Mikaelsson (koncernchef för Repay).