Swedavia får ägartillskott på 3 miljarder

Det statligt helägda Swedavia får ett ägartillskott från ägaren på drygt 3 miljarder kronor. Swedavia driver tio flygplatser i Sverige, däribland Luleå och Kiruna.

Coronapandemin har under våren lett till att Swedavia tappat 98 procent av trafiken och därmed cirka en halv miljard i intäkter varje månad.

– Vi välkomnar vår ägares stöd i ett mycket svårt läge. Samhället i stort och flygbranschen är mitt uppe i en kris som saknar motstycke. Swedavia har under våren vidtagit kraftfulla besparingsåtgärder för att möta trafiknedgången, men vår verksamhet är helt beroende av rörliga intäkter från våra kunder och sedan två månader tillbaka tappar vi runt en halv miljard varje månad. Kapitaltillskottet är därför mycket viktigt för att vi ska kunna upprätthålla vår infrastruktur och säkra svensk flygtillgänglighet, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

Swedavia tror att  flygmarknaden kommer att vara kraftigt påverkad inte bara i år utan också 2021. Därför kommer Swedavia att fortsätta anpassa hela verksamheten till lägre trafikvolymer och till ett nytt marknadsläge. Det innebär bland annat att det varsel om 800 helårstjänster som man tillkännagav i mars ligger kvar.