Freno bildar ny koncern

Piteå Piteåföretaget Freno bildar ny koncern genom att förvärva U-lift AB i Backaryd utanför Ronneby. Säljare är Nordic Vehicle Conversion.

Freno och U-lift bildar tillsammans en koncern på marknaden för luftfjädringssystem och chassilösningar för fordon och personliftar för tåg.

Den nya koncernen blir redan från start en stor leverantör i Europa inom de produktområdena. Försäljningen i Sverige och ett tiotal exportländer väntas redan i år bli över 100 miljoner kronor med cirka 30 medarbetare.

Koncernmodern Freno Holding ägs av Fredrik Jonsson, Umeå, Jan Fransson, Piteå, Erik Fahlgren, Skellefteå och Robert Sjölund, Stockholm. I dotterbolaget Freno AB går bolagets vd John Lidman in som delägareägare och i dotterbolaget U-lift AB går bolagets vd Mattias Olsson in som delägare. Freno och U-lift fortsätter som självständiga bolag under ledning av sina respektive vd:ar.

- Med vårt tydliga fokus på luftfjädringssystem och chassilösningar i Freno så ser vi stora fördelar för oss att nu få tillhöra en koncern och därmed totalt sett få bredda vårt erbjudande till marknaden, säger John Lidman, vd på Freno.

- Det är inspirerande att få komma in i en företagsgrupp med engagerade industriella ägare och där det finns ett uttalat tillväxtfokus inom våra branscher, säger Mattias Olsson, vd för U-lift.

Båda bolagen har en stark marknadsposition, orderstock och produktionssituation för fortsatt tillväxt. Just nu planeras inte för några förändringar.

- Vi ser många spännande möjligheter i att utveckla både produkter och marknader för både U-lift och Freno, säger tillträdande styrelseordförande för Freno Holding, Fredrik Jonsson.