Gunnar Thålin

Gunnar Thålin, vd för Galären, på taket av den nya byggnaden.

Galären tecknar grönt lån för bostäder

Luleå Fastighetsbolaget Galären har tecknat ett grönt lån på 281 miljoner kronor för bostadsprojektet Hägern.

I kvarteret Hägern står en ny byggnad med 127 hyresrätter. Byggnaden är konstruerad i enlighet med Green Building, vilket innebär att energianvändningen är 25 procent lägre än nybyggnadskraven.

– Vi har sedan länge jobbat med certifiering av våra gröna fastigheter och nu börjar det ge resultat på marknaden. För två år sedan fick vi en hyresgäst till en av våra större fastigheter som sökte sig till oss på grund av den gröna profilen. Det andra kvittot fick vi när SEB berättade att vi kunde få en lite bättre finansiering genom ett grönt lån, säger Gunnar Tåhlin, vd för Galären.

Huset har bland annat 122 solceller på taket och är certifierat med Silver enligt det svenska certifieringssystemet Miljöbyggnad. Nybygget uppfyller också kriterierna för SEB:s gröna lån.

– Det här är ett sätt att stärka relationen och visa att vi hänger med i kundens utveckling mot energisnålt och hållbart byggande, säger Bo Egerheim, senior företagsrådgivare på SEB i Luleå.

Det gröna lånet innebär att byggnaden uppfyller kriterierna för SEB:s ramverk, men är också en stämpel på att byggnaden är finansierad med gröna pengar hela vägen från SEB:s upplåning. Till skillnad från gröna bolån för privatmarknaden finns ingen standardiserad rabatt utan marginalen är individuellt förhandlad.

Annons