Icehotel

Icehotel börjar samarbeta med Petter Stordalen. Foto: Asaf Kliger

Icehotel samarbetar med Stordalens hotellgrupp

Kiruna Icehotel går in som medlemshotell i hotellgruppen Nordic Hotels & Resorts.

Petter Stordalens hotellkedja samlar utvalda prestigehotell runt om i Norden, och har nu 38 fristående hotell i portföljen.

- Jag älskar allt det som Icehotel står för. Det är den mest extrema typen av entreprenörskap. De har lyckats med konststycket att förverkliga en för många galen och hopplös idé. Yngve och gänget har varit pionjärer på så många olika vis som inte bara skapat arbetstillfällen utan också blivit ett av norra Europas mest intressanta resmål. Jag är oerhört glad över det nära samarbete vi nu går in i. Gemensamt ska vi arbeta för att fler upptäcker Jukkasjärvi och hotellet, säger Nordic Hotels & Resorts grundare Petter Stordalen.

Det var 1989 som Yngve Bergqvist byggde världen första och största ishotell i Jukkasjärvi. 30 år senare har Icehotel cirka 70.000 besökare om året, varav många är internationella gäster.

- Under våra första 30 år har vårt genomslag i världen varit väldigt stort och vi har kommit att bli en symbol för Sverige i många sammanhang.  Nu ser vi fram emot att fler nordiska och svenska besökare får uppleva det arktiska ljuset och den kristallklara isen. Och konstverken förstås, säger Yngve Bergqvist. 

2016 öppnades Icehotel 365, ett ishotell som har öppet året runt med 18 rum av is och snö. Det drivs med hjälp av 800 kvadratmeter solpaneler på taket. Strax därefter inleddes diskussionerna med Nordic Hotels & Resorts. 

- Vi ser Nordic Hotels & Resorts som en stark partner att utvecklas med på den nordiska marknaden och detta samarbete är en viktig milstolpe för oss som vi är väldigt glada och stolta över, säger Icehotels vd Malin Franck.

Annons