Minskad produktion och färre anställda

Luleå Många norrbottniska företag kommer att minska sin produktion och antalet anställda det närmaste halvåret, enligt en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

Enligt Svenskt Näringslivs enkät Företagarpanelen kommer 46 procent av företagen i Norrbotten att minska sin produktion och försäljning det närmaste halvåret. Bara vart fjärde företag tror på ökad produktion och försäljning. Siffrorna ligger i nivå med snittet för hela Sverige i undersökningen.

Hälften av företagen i Norrbotten tror att deras investeringar kommer att minska det närmaste halvåret. Bara vart tionde företag tror på ökade investeringar. Även här ligger Norrbotten på samma nivå som riket.

När det gäller antalet anställda tror 37 procent av företagen att det kommer att minska, 45 procent att det blir oförändrat och 15 procent att det kommer att öka. Något fler företag i Norrbotten tror på en ökning jämfört med rikssnittet. Mer än vart tredje företag i Norrbotten har eller planerar att varsla personal.

- Siffrorna för Norrbottens län är oroväckande men inte förvånande. Det borde vara en väckarklocka att hela 37 procent av företagen befarar att de behöver säga upp anställda det kommande halvåret. Det är därför av yttersta vikt att de åtgärder regeringen föreslagit snabbt kommer på plats för att minska att fler företag går under, säger Hans Andersson, regionchef Svenskt Näringsliv Norrbotten.

Enligt Hans Andersson är det avgörande för Norrbotten att beslutade investeringar görs och helst tidigareläggs för att få igång projekt och anställningar.

Företagarpanelen i Norrbotten bygger på intervjuer med 170 företag i länet under april.