Öresundskraft installerar Exeris system i sitt elnät

Luleå Luleåföretaget Exeri har tecknat avtal med Öresundskraft och ska leverera sitt övervakningssystem för elnät till kraftbolaget i Helsingborg som har 125.000 kunder i nordvästra Skåne.

- Vi är mycket stolta över att få vara en del av Öresundskrafts digitalisering och att kunna bidra till högre tillförlitlighet i elnätet. Vi ser att linjesensorer tillsammans med avancerad analys- och kommunikationsteknik spelar en allt viktigare roll för att säkra elleveranserna, i Sverige och utomlands, säger Magnus Karlsson, vd på Exeri.

Exeris system Smart Grid Surveillance gör det möjligt att med hjälp av sensorer, radiokommunikation och AI-baserat beslutsstöd övervaka luftburna elnät och förebygga och minska avbrottstider.

- Med ny smart teknik tar vi nu nästa steg i vårt arbete med att förbättra och trygga elleveranser för våra kunder. Exeris system kommer att hjälpa oss att snabbare återställa elförsörjningen vid ett fel. Tekniken är i linje med med vår strategi att digitalisera och göra elnätet smartare, säger Magnus Sjunnesson, teknisk chef vid Öresundskraft.

Exeri har växt till att vara ledande på elnätsövervakning i Sverige, både i antal IoT-enheter (Internet of Things) och kilometer övervakad luftledning.