Positiv trend för företagsklimatet

Luleå Svenskt Näringslivs senaste enkät visar på en positiv trend för företagsklimatet i Norrbotten. Men enkäten gjordes innan coronakrisen drabbade näringslivet.

I Norrbotten har 1.428 företag svarat på frågor om hur de uppfattar kontakten med lokala myndigheter. Den fråga som väger absolut tyngst i enkäten är den enskilda frågan om ”hur företagen uppfattar det sammanfattande omdömet i sin kommun”.

I Älvsbyn, Arjeplog, Övertorneå, Haparanda, Arvidsjaur och Pajala ger företagen ett bättre omdöme jämfört med 2019. I Boden, Piteå, Gällivare och Kiruna ger företagen samma omdöme som i fjol. Luleå, Jokkmokk, Kalix och Överkalix får ett något sämre omdöme. Högst sammanfattande omdöme får Älvsbyn tätt följd av Boden och Arjeplog.

– Vi ser en positiv trend när det kommer serviceinriktad myndighetsutövning, där Norrbotten ligger på en bra nivå och tangerar Sverigesnittet (innan coronakrisen). Ingen vet när coronakrisen kommer att vara slut eller i vilket skick ekonomin då kommer att vara i. En sak som är säker är att det kommer att finnas ett stort behov av att underlätta för företag som vill starta, ställa om eller växa, säger Hans Andersson, regionchef för Svenskt Näringsliv Norrbotten.

– Under de senaste månaderna har det varit glädjande att se kommunernas lyhördhet och serviceinriktade myndighetsutövning. Inte minst har kommunerna varit snabba att agera. Glädjande har även varit att se hur samarbetet mellan regionen, kommunerna och länsstyrelsen blivit tajtare när det gäller företagsfrågor. Det visar också på hur länets kommuner och myndigheter värdesätter sina lokala företag. Nu fortsätter vi att jobba tillsammans för att klara av den här krisen, säger Hans Andersson.