Wermland arrangerar Luleås stadsfest

Luleå Det blir eventbolaget Wermland festival som får arrangera Luleås stora stadsfest 2021 och 2022.

Under onsdagen klubbade kultur-och fritidsnämndens arbetsutskott vinnaren av upphandlingen om att arrangera Luleås stadsfest. Det blir Wermland festival, som vill arrangera en gratis stadsfest på tre eller fyra dagar i stil med sin redan etablerade och ambulerande festival Putte i Parken. Det innebär en bred familjefestival med konserter, mat, utställare och tivoli.

– Det glädjer mig att vi lyckats upphandla en stadsfestival som Luleåborna får se fram emot efter pandemin och som dessutom är kostnadsfri och till för alla, säger Emmeli Nybom, ordförande i kultur-och fritidsnämnden.

Eventbolaget skriver i sitt anbud att de vill samverka med det lokala förenings-och näringslivet och andra lokala aktörer.

– När jag fick beskedet hoppade jag av glädje av att vi ska få komma till Luleå. Det blir en sjudundrandes fest, säger Patrik Ekman, vd för Wermland festival.

I fjol beslutade kultur-och fritidsnämnden att Luleås stora stadsfestival, som tidigare varit Hamnfestivalen, skulle upphandlas. Upphandlingen är för två år med möjlighet till förlängning i tre år. I upphandlingen låg stor vikt på det mest ekonomiskt fördelaktiga anbudet, men det togs också med faktorer som jämställdhet, mångfald, ekologisk och social hållbarhet. Fem anbud kom in, men inget från Norrbottensbaserade arrangörer.

Stadsfesten kommer att kosta Luleå kommun 750.000 kronor per år.

Wermland festival är ett eventbolag med säte i Kristinehamn i Värmland. Putte i parken är en årlig musikfestival som turnerar runt på fyra orter: Örebro, Karlstad, Leksand och Stockholm.