Esrange

Avtal om raketmotortest på Esrange

Kiruna Det tyska rymdteknikföretaget Isar Aerospace har skrivit kontrakt med det statliga rymdbolaget SSC om tester av raketmotorer på rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

– Isar Aerospace går snabbt fram i utvecklingen av dessa motorer och vi är glada över att så snabbt ha kunnat hitta en lämplig testfacilitet för våra kommande motortester och tester av flerstegsraketer. Vi ser detta som en början på en lång och gynnsam relation med SSC och Sverige, säger Josef Fleischmann, vd och grundare av Isar Aerospace.

Testerna gäller en ny generation av raketmotorer för små bärraketer. Satsningen är en viktig del i den utveckling som pågår på Esrange där ett huvudfokus är ökad förmåga för att kunna skjuta upp små satelliter.

Avtalet avser bland annat ett raketställ för vertikala tester men kan på sikt utvidgas för att även omfatta tester av motorer för flerstegsraketer. De första testerna är planerade till sommaren 2020. Målet är att börja skjuta upp små satelliter med Isar Aerospace raketer baserade på denna motorteknologi från 2021 och framåt.