Bd Care utökar med familjehem

Luleå Bd Care har i två år drivit ett HVB-hem för flickor. Nu har man fått tillstånd att bedriva familjehemsverksamhet för barn och ungdomar upp till 19 år.

När Bd Care grundades för två år sedan var deras mål att bli ett långsiktig och självklart placeringsalternativ för landets kommuner. I dag driver de ett behandlande HVB-hem med inriktning på flickor med en psykosocial problematik i åldern 13 till 17 år. Nu har de fått tillstånd att bedriva familjehemsverksamhet.

- Vi öppnade för tre veckor sedan och det känns jättebra. Nu kommer vi att kunna presentera hållbara speciallösningar för både flickor och pojkar från noll till 19 år, säger Maya Fjällström, vd.

Bd Care kommer att erbjuda fyra olika placeringsalternativ inom den nya familjeverksamheten. Det handlar bland annat om förstärkt familjehemsvård, jourplacering och förälder- och barnplacering.

- Vi tar emot barn och ungdomar från hela Sverige, men vi vill nå fler uppdragsgivare. Vi har ett avlångt land och det är inte alltid så enkelt. Men jag hoppas att fler får upp ögonen för våra två verksamheter, säger Maya Fjällström.

Bd Care är det enda HVB-hem i Sverige som bara har kvinnlig personal. I dag har de sju anställda och ungefär lika många fasta vikarier. Maya Fjällström berättar att bolaget växer i snabb takt. Men hon syftar inte på ekonomin, utan antal placeringar.

- Trauma och sexuella övergrepp ökar tyvärr i samhället. Vi växer genom att hjälpa fler flickor. Min personal är fantastisk. De har tålamod och engagemang, säger hon.

Maya Fjällström är djupt engagerad i Bd Care och hon tänker alltid på nästa steg för bolaget, men just nu vill hon fokusera på HVB-hemmet och den nya familjeverksamheten.

- Vi går in på djupet med det som är svårt. Det gäller att hela tiden ta små steg framåt – och se guldkornen. Jag känner verkligen att vi gör skillnad.