Jukkasjärvi vodka blir handsprit

Luleå Produktionen av Jukkasjärvi vodka ställs om för att tillverka handsprit under coronakrisen. I samarbete med c/o Gerd kan leveranserna börja nästa vecka.

Jukkasjärvi vodka tillverkas i en anläggning i Skellefteå och om någon vecka också i en ny anläggning i Luleå. Båda anläggningarna ställs nu om för att tillverka handsprit.

- Det känns jättehäftigt att man när en marknad väsentligt förändras, som entreprenör kan hitta en affärsmöjlighet som också är en samhällsinsats, säger Maria Jonsson, ägare till och vd för Export Group Lapland.

Eftersom produktionen är hantverksmässig går det fort att ställa om den från vodka till handsprit. Eftersom grunden är 96-procentig sädessprit så blir det också en mer skonsam handsprit.

Man kommer att erbjuda både stora kvantiteter och sälja på pumpflaska. Efterfrågan finns från företag och sjukvård. Export Group Lapland samarbetar med c/o Gerd i Jokkmokk för tappning på pumpflaskor och distribution.

- Vi har distributionsnätet, vi är anmälda till Socialstyrelsens krishanteringslager och vi kan börja leverera vecka 14. Vi är beredda att leverera till företag och sjukhus i norra Sverige, om de har ett behov, säger Johan Wiklund, vd och en av ägarna till c/o Gerd.

För Jokkmokksföretaget är en omställning nödvändig när hotellen och spa-anläggningarna plötsligt har slutat köpa många av företagets produkter. Räddningen nu är handtvål, hudcreme och handsprit.

- Det är en helt ofattbar situation som alla har hamnat i. Nu måste man vara kreativ så man har ett bolag kvar när det här är över, säger Johan Wiklund.

Export Group Lapland säljer vodka, cider, must och tonic water under varumärket Jukkasjärvi Spirits.