Riksgränsen med på topplista

Skidanläggningar får hålla öppet i påsk

Luleå Folkhälsomyndigheten meddelade under tisdagen att fjällanläggningarna får hålla öppet över påsken.

Efter samråd med länsstyrelserna och smittskyddsenheter i regionerna i fjällkedjan ger Folkhälsomyndigheten klartecken till skidåkning på fjällanläggningarna.

Arrangörerna vid skidanläggningarna har redan vidtagit åtgärder för att minska risken för trängsel i liftköer och liknande, och vistelse utomhus innebär en mindre risk för smitta än vistelse inomhus. Därför kan skidanläggningar hålla öppet, skriver myndigheten.

Men restauranger och after-ski-verksamhet på orterna omfattas av de nya reglerna för restaurangbranschen som innebär att endast bordsservering är tillåten, inte stående servering vid barer. Hämtmat kan överlämnas som vanligt, så länge det går att göra utan trängsel mellan människor.

Folkhälsomyndighetens rekommendation gäller fortfarande: att resa så lite som möjligt och vara försiktig inför resor till alla semesterorter.

– Var och en behöver tänka över om resan är nödvändig att genomföra. Vi har alla ett ansvar för att minska risken för smittspridning, för att skydda de sköra grupperna och för att avlasta hälso- och sjukvården. Man ska komma ihåg att sjukvården i glesbygdsområden inte är dimensionerad för ett stort antal svårt sjuka människor, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Annons