Karl-David Sundberg säljer bryggeriet

Luleå Karl-David Sundberg, känd från Inexa-skandalen i Luleå, säljer nu bryggeriet han satsade på när han plockat ut hundratals miljoner från valsverket i Luleå.

Ovako Steel, som tagit över valsverken i SSAB:s dotterbolag SSAB Profiler AB, ville lägga ned verksamheten när Karl-David Sundström, före detta vd för SKF Steel, fick ta över verksamheten med samtliga tillgångar för 1 (en) krona i början på 90-talet. 

I samband med affären fick Karl-David Sundbergs företag Inexa Steel AB ett kapitaltillskott på 500 miljoner kronor av förre ägaren för att trygga produktionen och säkra arbetstillfällena. Medier kunde sedan avslöja att han metodiskt fört över 500 miljoner kronor till sina övriga bolag, bland annat bryggeriverksamheten Nils Oscar i Sörmland. Därefter satte han Inexa i konkurs och 330 anställda i Luleå blev uppsagda.

Några rubriker från den tiden: "Han satsade en krona - utdelningen blev 537 miljoner "(NSD), "Han är en tjuv och en bolagsplundrare" (NSD), "Norrländska miljoner gick till godsherren" (DN).

Efter den så kallade Inexa-skandalen, som väckte stor uppmärksamhet i Norrbotten, har hans bryggeriverksamhet blivit ett etablerat varumärke och hans öl sålt bra. 

Nu har familjen Sundberg sålt bryggeriet till en grupp investerare i det så kallade Sörmlandsnästet, som är verksamma i nätverket kring Sörmlandsfonden.

- Det har varit en fantastisk resa under 24 år att först starta bryggeriet och sedan hjälpa det att växa från ingenting till sin nuvarande position som ett ledande hantverksbryggeri med ett starkt varumärke. Vi är givetvis glada över att en grupp sörmlänningar köpt vårt fina bryggeri. Jag är övertygad om att de kommer att förvalta arvet väl och driva företaget mot nya framgångar med fortsatt stark förankring i Sörmland, säger Karl-David Sundberg i ett pressmeddelande.