LKAB presenterade historisk omställningsplan

Luleå Under måndagen presenterade LKAB:s vd Jan Moström och styrelseordförande Göran Persson bolagets nya strategi och planerna på investeringar på 400 miljarder kronor under 20 år för att erbjuda världsmarknaden fossilfritt järn.

– Det här är den största omställningen i företagets 130-åriga historia och kan bli den största industriinvesteringen någonsin i Sverige. Det skapar unika möjligheter att minska världens koldioxidutsläpp och för svensk industri att ta ledningen i en nödvändig global omställning, säger Jan Moström, vd och koncernchef LKAB.

Den nya strategin för LKAB har målet noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045 och säkrar bolagets verksamhet med expanderad gruvbrytning bortom år 2060. Strategin har tre huvudspår:

1. Ny världsstandard för gruvbrytning.

2. Järnsvamp framställd med grön vätgas ersätter på sikt järnmalmspellets och öppnar för en fossilfri järn- och stålindustri.

3. Utvinna kritiska mineraler ur gruvavfall, med fossilfri teknik utvinns strategiskt viktiga jordartsmetaller och fosfor till mineralgödsel ur dagens avfall från gruvan.

Enligt prognoser kommer marknaden för stål att växa med 50 procent fram till år 2050. Järn- och stålindustrin står idag för cirka en fjärdedel av industrins utsläpp och för sju procent av världens samlade koldioxid i atmosfären.

Den koldioxidfria järnsvamp som ska ersätta järnmalmspellets som främsta exportvara på sikt är anpassad till ljusbågsugnar och gör det möjligt för LKAB att erbjuda industrier i hela världen tillgång till koldioxidfritt järn. LKAB:s ledning räknar med att företagets omsättning kommer att fördubblas till år 2045.

– Vad svensk industri med LKAB i spetsen nu gör är att möta en hotande klimatkris med innovation och teknikutveckling. Det innebär att vi bidrar till att säkra en framtid för kommande generationer. Samtidigt skapar det nya jobb i Norrbotten som blir ett nav i en grön industriell omställning. När vi lyckas med detta så kommer det skapa ringar på vattnet i generationer framåt. Inte bara här, utan långt utanför våra gränser. Nu gör vi det alla talar om måste göras, säger Göran Persson, styrelseordförande i LKAB.

Under omställningsperioden kommer LKAB leverera järnmalmspellets parallellt med utvecklingen av koldioxidfri järnsvamp. För att lyckas med strategin krävs snabba lösningar i många viktiga frågor, framför allt när det gäller tillståndsfrågor, energibehov och bättre förutsättningar för forskning, utveckling och innovation inom basindustrin, skriver bolaget i ett pressmeddelande.