Jennykarlsson

Jenny Karlsson, ordförande för LRF i Norrbotten.

Många vill ha svenska bönder

Sverige 94 procent av Norrbottningar och Västerbottningar som svarade i undersökning ansåg att det är viktigt, eller mycket viktigt, med bönder i Sverige.

Undersökningen genomfördes under november på uppdrag av Lantbrukarnas riksförbund, LRF, bland 2.020 deltagare. Enligt undersökningen ligger stödet för svenska bönder i de två nordligaste länen på samma nivå som riksgenomsnittet, 94 procent. Högst är stödet i Jämtland/Västernorrland med 97 procent och lägst i Malmö, med 86 procent.

– Bönderna har stått stadigt under Covidkrisen och levererat i en annars väldigt skakig tid. Men tendensen med att allt fler jordbruk i norr läggs ned är oroande. För vända trenden måste vi få politiska styrmedel som kan bädda för att vi har kvar ett eget jordbruk i kommande kriser. Våra medlemmar vill också bidra till att bygga upp det hållbara samhället genom att öka den produktion vi redan har, och ställa om till än mer hållbar produktion. Men för det krävs återigen politiska beslut. Det finns inte ekonomiska förutsättningar för bönderna att ta hela kostnaden för omställningen, säger Jenny Karlsson, ordförande för LRF Norrbotten, i ett pressmeddelande.

Annons