Norrbottningar deltar i digital hyllning till hantverket

Kiruna Bokbindaren Jonas Olsson, Kiruna, och ädelstenssliparen John Karlsson, Lannavaara, deltar i en digital gala som ska hylla hantverket och hantverkarna.

I vanliga fall delas gesäll- och mästarbrev ut vid en gala i Blå hallen i Stockholms stadshus. På grund av coronapandemin blir det i år istället en digital gala.

Från Norrbotten deltar bokbindaren Jonas Olsson, gesäll från Kiruna, och ädelstenssliparen John Karlsson, gesäll från Lannavaara.

För att bli antagen som gesäll fordras att man genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och oftast inför en särskild granskningsnämnd av erkända yrkesmän avlagt godkänt gesällprov. Gesällprov kan idag avläggas i cirka 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts. Inom vissa yrken delas medaljer ut till de med högst betyg.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke.