Nytt stöd för kvinnors deltagande inom innovation

Luleå Den ideella organisationen Passionista får nära en halv miljon kronor av Utrikesdepartementet för att öka unga kvinnors deltagande inom innovation och teknik i Barentsregionen.

Utrikesdepartementet bidrar med 450.000 kronor till en förstudie med fokus på unga kvinnor i Barentsregionen, vilken omfattar norra Sverige, Finland, Norge och Ryssland.

– Förmågan att hitta nya, innovativa affärsmöjligheter är avgörande för Barentsregionens framtid. Unga kvinnor är särskilt underrepresenterade inom innovationsområdet i regionen och vi ser fram emot att utveckla Passionista för en internationell marknad, säger Lars Huring, styrelseledamot i Passionista.

Visionen är att bli en brygga mellan näringsliv och unga, en ny kraft som kan påverka samhället i en positiv riktning. I spåren av covid-19 skissas det på flera parallella satsningar. Inom kort slår Passionista upp portarna för vad man kallar en digi-fysisk co-working space.

– Det blir en mötesplats där man kan ta del av utbildningar, events och inspiration - både digitalt och på plats. Det känns riktigt kul och det kommer mera, säger Passionista grundare Hanna Weinmar.

Passionistas syfte är att utmana normer i samhället som påverkar vem som gör vad på dagens arbetsmarknad. Organisationen jobbar för att få unga människor att se sin egen potential och få fler att skapa sina egna framtida drömjobb där digitalisering och teknik är viktiga verktyg för självförverkligande, enligt organisationen.