Talga, LKAB och Mitsui planerar samarbete om batterianoder

Luleå Talga, Mitsui och LKAB har tecknat en icke bindande avsiktsförklaring om att samarbeta om grafitbrytning i Vittangi och produktion av batterianoder i Luleå. När genomförbarhetsstudien är klar i mars 2021 vill bolagen bilda ett samägt bolag för projektet.

Talga är i dag ensam ägare till projektet som omfattar grafitbrytning i Vittangi och en egenutvecklad teknik för produktion av batterianoder, en produktion som ska ske vid en ny fabrik i det nya industriområdet på Hertsön i Luleå.

Det handlar om batterianoder till litiumjonbatterier till elbilar och elektronikkomponenter. Produktionen ska ske med låga koldioxidutsläpp och till en början ha en kapacitet på 19.000 ton anodmaterial per år.

Mitsui är ett handels- och investeringsföretag med huvudkontor i Japan och flera dotterbolag i världen, bland annat Mitsui Europe. Företaget arbetar med att utveckla försäljning, logistik och finansiering av verksamheter inom järn och stål, mineraler och metaller, energi, infrastruktur, mobilitet, kemikalier, livsmedel, hälsovård, IT och affärsutveckling. Mitsui och Talga har redan ett samförståndsavtal kring detta projekt.

- Vi är väldigt glada att LKAB nu i denna projektfas valt att ansluta sig till Talga och Mitsui. LKAB är en perfekt partner för Talga, med stora potentiella synergier inom allt från lokal drift och infrastruktur till finansiering och global försäljning och distribution. LKAB blir även ett utmärkt komplement till Mitsui inom ramen för vår vision om att bistå världens snabbast växande batterimarknad med hållbara anodmaterial, säger Talgas koncernchef och grundare Mark Thompson.

För LKAB handlar det dels om att bredda produktionen till fler produkter än järnmalm för att sprida risken, dels om hållbarhet genom att förädla egna och andras avfallsprodukter och biprodukter till framtida resurser. LKAB vill också skapa synergier med andra aktörer, i det här fallet mellan två företag med gruvbrytning i samma område.

Under nästa år vill de tre företagen bilda ett nytt samägt bolag. När genomförbarhetsstudien är klar i mars börjar förhandlingar om ägarandelar och investeringar i det samägda bolaget.