Caroline Nordin

Caroline Nordin, vd för Abelko.

Abelko firar 50-årsjubileum

Luleå Luleåföretaget Abelko Innovation firar 50-årsjubileum

Elektronikföretaget grundades 1970 av Lennart Edström och blev snabbt en av pionjärerna i Sverige när det gäller produkter inom energiteknik. Företaget tog fram produkter som styr, mäter, tänder/släcker och reglerar värme och ventilation på distans. Företaget utvecklar egna produkter och system som kunderna beställer.

Företaget har mångåriga samarbeten med många uppdragsgivare, bland annat Trafikverket.

- Vi ser det som ett bevis på att vår lyhördhet för våra kunders behov och vår servicegrad uppskattas. Vårt samarbete med forskningen bidrar till att vi ständigt levererar moderna lösningar som ökar våra kunders konkurrenskraft, säger vd Caroline Nordin.

Företaget ingår sedan 10 år i Indutrade-koncernen, men har behållit sin förankring på Bergnäset i Luleå, där man har en fullskalig produktionsavdelning, något som är ovanligt när det gäller elektronikproduktion som ofta flyttar utomlands.

- Det flyttas ofta till Asien eller Baltikum, men vi på Abelko har behållit all vår produktion i Luleå – en fördel som många, inte minst på senare tid, har blivit påminda om. Tack vare den lokala verksamheten, med hela kedjan från utveckling till tillverkning av produkter i Luleå, är Abelko också en hållbar samarbetspartner, säger produktionschefen Manuel Strand. 

Företagets vd tror på en fortsatt bra utveckling för företaget:

- Vi ser även långsiktigt på vår påverkan på omvärlden. Därför tänker vi över våra processer och produktionssätt för att möta våra högt uppsatta hållbarhetsmål. Vi ser positivt på Abelkos utveckling också i framtiden, säger Caroline Nordin.

Annons