Christian Rimpi

Christian Rimpi, allmänningsförvaltare för Jokkmokks allmänning

Jokkmokks allmänning och MW Group samarbetar om drönare

Jokkmokk Jokkmokks allmänning och MW Group (tidigare Military Work) samarbetar om en drönarteknik som effektivare kan samla stora datamängder om skogen.

Med hjälp av drönare samlas data in som kan användas för att dra slutsatser om skogens tillstånd. Jämfört med där man använder sig av vanliga flygplan ger metoden ökad precision och data med högre kvalitet.

- Vi vill fortsätta bruka skogen på ett ansvarsfullt sätt och den här satsningen är då helt rätt. Och med vårt långsiktiga perspektiv vill vi driva både utvecklingen och branschen framåt, säger Christian Rimpi, allmänningsförvaltare på Jokkmokks allmänning.

Med metoden kan man mäta stammars tjocklek och skogens täthet. Bärigheten i marken runt ett skogsparti kan bedömas, vilket kan vara avgörande när dyra skogsmaskiner ska ta sig fram till avverkningsområdet. I samarbetet deltar också MW Groups underleverantör Arbonaut.

- Vi är mycket glada över det här samarbetet som kommer utveckla Jokkmokks allmännings avverkning men även hela skogsindustrin som helhet. En industri vars exportvärde uppgår till 150 miljarder och sysselsätter 120.000 personer. Det är häftigt att hitta nya användningsområden för innovativ teknik och hur vår spetskompetens kan bidra till att vi använder våra skogar bättre. Med den svenska Allemansrätten är det här något som berör oss alla, säger Mikael Karlsson, MW Group.

MW Group hette fram till nyligen Military Work. Namnbytet är en del av företagets profilering inom fem tjänsteområden: fältservice, operationer med obemmande system, cybersäkerhet, träning och utbildning, och strategisk rådgivning. Man riktar sig till privata, offentliga och militära organisationer.

Annons