Esrange Satillituppskjutning

Rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Foto: SSC

Klart för satelliter från Esrange

Kiruna Det är nu klart att det blir satellituppskjutningar från rymdbasen Esrange utanför Kiruna.

Det beskedet gav rymdminister Matilda Ernkrans när hon under onsdagen invigde en ny testanläggning för modern hållbar raketteknologi på Esrange.

Esrange har en lång tradition av raketuppskjutningar. Nu ska det också bli uppskjutningar av satelliter till omloppsbana i rymden. Det är tredje steget i en omfattande modernisering av rymdbasen utanför Kiruna.

Regeringens besked innebär ytterligare statlig delfinansiering för att påbörja etableringen av infrastruktur för att sända upp satelliter från Esrange. Det handlar om 90 miljoner kronor under tre år. Den totala satsningen på Esrange uppgår hittills till cirka 300 miljoner kronor, dagens besked inräknat. Det har finansierats gemensamt mellan regeringen och SSC (Swedish Space Corporation). Beslutet innebär att Sverige kan bli det första landet som sänder upp satelliter från europeisk mark.

– En verksamhet med satellituppsändningar kommer utgöra ett viktigt bidrag till forskning och ökad kunskap om jorden och rymden. Det är centralt för flera verksamhetsområden, inte minst för viktiga insatser för klimat och miljö, sade Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning (S), vid sitt besök på rymdbasen på onsdagen.

Beslutet var efterlängtat och välkomnades av Esrange.

– Rymdverksamheten har redan idag stor betydelse för Kiruna och regionen Norrbotten. Här finns både Esrange, Institutet för Rymdfysik, Luleå Tekniska Universitets rymdprogram, ett Rymdgymnasium och den internationella forskningsanläggningen EISCAT. Rymden är en spännande bransch i stark tillväxt och satsningen kommer att ytterligare stärka Kirunas och Norrbottens position men sätter också Esrange på den internationella rymdkartan med besked, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange. 

Annons