Peter Carlsson Northvolt

Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt. Foto: Lennart Håkansson

Christina Stenbeck och Daniel Ek investerar i Northvolt

Skellefteå Batteritillverkaren Northvolt tar in 600 miljoner dollar, cirka 5,4 miljarder kronor, i en ny investeringsrunda. Den här gången går kända profiler som Christina Stenbeck och Spotifys grundare Daniel Ek in som privata investerare, tillsammans med stora institutioner.

Stora investerare som Baillie Gifford, Baron Capitol Group, Bridford Investments Limited, PCS Holding och svenska Norrsken går nu in samtidigt som befintliga ägare ökar insatsen: Goldman Sachs Merchant Banking Division, IMAS Foundation, Scania och Volkswagen. 

De nya pengarna ger bolaget möjlighet att fortsätta investeringen och utvecklingen av batterifabriken i Skellefteå. Bland annat för att bygga en anläggning för återvinning av batterier i anslutning till fabriken, den enda storskaliga i sitt slag för återvinning av kobolt, nickel, mangan och andra metaller.

- Vi är mitt inne i en tävling om att etablera produktionskapacitet i Europa och jag är säker på att de företag som är bäst på att attrahera talang och kapital, och utveckla sina planer snabbast, blir de mest framgångsrika. Med sådana här världsklass-partners bakom oss, har vi skapat en säker grund för att förverkliga våra planer för en storskalig produktion av gröna batterier i Europa, säger Peter Carlsson, vd och grundare av Northvolt.

I somras tog Northvolt in cirka 14 miljarder kronor i form av lån från en grupp storbanker.

Annons