Galären uppmanar till återbruk

Luleå Galären vill riva en fastighet i Luleå centrum och erbjuder nu allmänheten att hjälpa till genom att hämta inredning och utrustning i byggnaden kostnadsfritt.

Byggnaden på fastigheten Gersen 2 på Sandviksgatan är otjänlig att bo i, har blivit utdömd och ska rivas, enligt Galären, som köpte fastigheten i juni.

- Vi vill riva byggnaden, men det är viktigt för oss att ta till vara på allt som bara går innan byggnaden tas ned. I första hand har vi återbrukat det vi själva behöver, men det finns mycket kvar att tillvarata. En byggnad försvinner men vi vill genom detta ge tillbaka något till Luleåborna. Längre fram är planerna att bygga något hållbart ihop med den sedan tidigare ägda fastigheten i kvarteret, säger Gunnar Tåhlin, vd på Galären.

Allmänheten får anmäla sitt intresse för att hämta inredning och utrustning i byggnaden. Allt tillhandahålls kostnadsfritt. Totalt är det 15 lägenheter med trapphus och källare som ska tömmas.

- Allt sker under kontrollerade former då man först får anmäla sitt intresse till oss. Alla intressenter som får möjlighet att hämta saker i fastigheten får låna hjälmar och varselvästar och vi har möjlighet att sprida ut tillfällena då man får beträda fastigheten. Vi uppmanar folk till att hålla avstånd och att vara försiktiga, säger projektledaren Lars-Göran Hedström.