Nytt projekt ska minska stålindustrins koldioxidutsläpp

Luleå Metallforskningsinstitutet Swerim ska leda ett projekt med 19 forskare från tio länder som ska testa metoder för att minska koldioxidutsläppen vid stålproduktion med 95 procent.

Projektet ska pågå i fyra år och resultaten kan bli ett komplement eller alternativ till det pågående projektet Hybrit, för länder som inte har samma tillgång till grön el som Sverige.

- Alla länder har olika förutsättningar för sin stålproduktion och det gäller att hitta den optimala metoden för varje land när det handlar om att minska koldioxidavtrycket. Alla har till exempel inte samma möjlighet till grön el som Sverige, vilket är en förutsättning för Hybrits teknologi. Eftersom vi ska konvertera masugnsgasen till vätgas så skulle det ju även på sikt kunna handla om ett samarbete med Hybrit, om länder väljer de metoder vi får fram, säger Sara Rosendahl, projektledare vid Swerim.

Det är två olika tekniker som testas i det nya projektet för att nyttja masugnsgas för värmningsugnar vid stålproduktion och fånga upp och förvara koldioxiden. Det handlar dels om att avskilja koldioxiden från gasen innan förbränningsprocessen och utnyttja energin i gasen till att producera vätgas, dels genom att avskilja koldioxiden efter förbränningsprocessen.

I april 2020 var det kick-off för projektet C4U (Advanced Carbon Capture for steel industries integrated in CCUS Clusters). 

Totalbudgeten för projektet är 13,8 miljoner euro. För Swerims del handlar det om 12 heltidstjänster för forskare under fyra år. 

Swerim har 190 medarbetare i Stockholm och Luleå, där det tidigare hette Mefos.