Ozoneair mot Europa och 100 miljoner

Luleå Johan Lundberg grundade Ozoneair i Luleå för två år sedan. Efter ett år var omsättningen 60 miljoner kronor och i år går företaget mot en omsättning på 100 miljoner och en Europalansering.

Succén beror på att Ozoneair har gjort ozonsanering möjlig för privatpersoner.

– I år är målet att dubblera omsättningen. Vi tar nu sikte på Europa och lanserar Ozoneair i Tyskland och Nederländerna under hösten, säger Johan Lundberg.

Han har tagit fram en unik produkt: en lätthanterlig och helautomatisk maskin för hemmabruk som med ozon sanerar mögellukt, tobakslukt och andra lukter, och tar bort bakterier och andra skadliga mikroorganismer. Ozoneair sålde slut snabbt när den lanserades våren 2018 och finns i dag i över 37.000 hem i Sverige, Norge, Finland och Danmark.

– Ozoneair har gjort det möjligt för privatpersoner att sanera med ozon på ett enkelt och garanterat säkert sätt, utan att man behöver några förkunskaper. Det är väldigt vanligt med unkna lukter i hem, källare och fritidshus – lukter som du inte kan städa bort med traditionell rengöring. Nu kan du bli av med lukten på några timmar, och för en bråkdel av vad det skulle ha kostat att renovera eller anlita en saneringsfirma. Du kanske har köpt en begagnad bil, husvagn eller båt som stinker av cigarettlukt eller mögel – att sanera med ozon är då en överlägsen metod. Ozon sanerar 3.000 gånger mer effektivt än klorin, säger Johan Lundberg.

Affärsmodellen är en D2C-modell (Direct-To-Customer) som gör företaget oberoende av externa återförsäljare, både fysiskt och online. I modellen ingår även kundkontakt i flera kanaler, från telefonsamtal till kommentarsfält i sociala medier.

Johan Lundberg fick idén till produkten när det luktade illa i hans fritidshus.

– I många år hade jag retat mig på den typiska ”sommarstugelukten” i vår familjs sommarhus, en unken lukt som de flesta med fritidshus känner igen, och som inte går att städa och vädra bort. I samarbete med forskare skapades en prototyp som vi testade i vårt sommarhus, med gott resultat. Och på den vägen är det, säger han.

Företaget har ett 10-tal anställda på huvudkontoret i Luleå och samarbetar med ett 60-tal konsulter i Sverige och Norden.

Själva tekniken har använts av saneringsfirmor i flera decennier och är en etablerad metod för att desinficera dricksvatten och för att ta död på bakterier och virus inom sjukvården, bland annat rengörs textilier inom vården med ozon.