Bodens Centrum

Vy över gågatan i Boden. Foto: Bodens kommun/KOMM

SBB köper Medborgarhuset i Boden

Boden Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) förvärvar Medborgarhuset och större delen av kvarteret Enen i Bodens centrum. Samtidigt köper SBB också Enter Galleria.

För Bodens kommun innebär affären en viktig och efterlängtad utveckling av stadskärnan. Medborgarhuset är Bodens största och mest centrala mötesplats och kulturhus. 

- Det känns oerhört glädjande att vi tillsammans med SBB hittat en långsiktig lösning där vi nu kan få ytterligare fart på utvecklingen och byggandet i Boden. Det är stora och omfattande projekt som kommer att ta lite tid men som också kommer att göra en stor och positiv skillnad för oss Bodensare, säger Claes Nordmark, kommunalråd.

Affären innehåller flera delar:

* Köp av Medborgarhuset för 31 miljoner kronor och investeringar för ytterligare 69 miljoner kronor i fastigheten.

* Köp av cirka 10.000 kvadratmeter byggrätter i kvarteret Enen där SSB ska utveckla ett trygghetsboende med cirka 40 lägenheter med Bodens kommun som hyresgäst i 25 år, plus bygge av hyresrätter som SBB ska förvalta själva.

*SBB och kommunen förlänger befintliga hyresavtal för tre äldreboenden.

- Boden-Luleå regionen är en tillväxtregion där vi sedan tidigare har en stark position som vi ytterligare stärker i och med det fördjupade samarbetet med Bodens Kommun. Det känns väldigt spännande att kunna bidra till ett förbättrat kulturutbud i Boden i och med investeringarna i Medborgarhuset samt att bygga ett kommunalt trygghetsboende och hyresrätter i bästa läge mitt i city. Att vi tillsammans med kommunen även förlänger befintliga hyresavtal visar ytterligare på långsiktigheten i samarbetet med kommunen, säger Lars Thagesson, vice vd och operativ chef på Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB.

Annons