Vattentanken en viktig pusselbit för Luleå

Luleå Den nya ackumulatortank som ska byggas för att lagra fjärrvärmevatten är en viktig pusselbit i Luleås utveckling mot fossilfri produktion. Under onsdagen besökte kommunledningen betonggrunden där tanken har börjat byggas.

Ackumulatortanken med kringutrustning är en investering på 100 miljoner kronor för Luleå Energi. 30.000 kubikmeter varmvatten blir en del av infrastrukturen i samarbetet med SSAB och energiförsörjningen i Luleå. Med en så stor reserv blir fjärrvärmen inte så känslig för variationer i elkrafttillförseln. Vilket är strategiskt viktigt i en framtid när konkurrensen om elenergin ökar.

- Det är en otroligt viktig pjäs för oss på vägen mot ett fossilfritt samhälle 2030, säger Magnus Johansson, chef för värme och kyla på Luleå Energi och vd för det delägda bolaget Bioenergi.

30.000 kubikmeter vatten kan användas som en enorm kylfläns som tar tillvara överskottsenergin från industriell verksamhet i närheten. Därmed en pusselbit i dragkampen om flera stora industriinvesteringar den närmaste framtiden. 

Inom projektet Hybrit, som drivs av SSAB, LKAB och Vattenfall, ska en stor demonstrationsanläggning byggas för att producera fossilfritt stål. Val av lokalisering står mellan Luleå och Gällivare. Ett annat projekt, som drivs av LKAB, är Reemap, som ska bygga en stor industripark där gruvavfall ska återvinnas. Val av lokalisering står här mellan Luleå, Skellefteå och Helsingborg.

Luleå har redan fått två viktiga investeringsbeslut. Hybrits pilotanläggning står nu klar på Svartön och det australiensisk-svenska bolaget Talga Resources ska bygga en fabrik för tillverkning av batterikomponenter, lokaliserad på Luleås nya industriområde på Hertsön.

- Det är fantastiskt att se det arbete och den omställning som sker i Luleå och Sverige. Vi har de rätta förutsättningarna på plats i Luleå, sa Luleås kommunalråd Lenita Ericson när hon tillsammans med Luleås andra kommunalråd Fredrik Hansson under onsdagen besökte Luleå Energi och byggarbetsplatsen för ackumulatortanken.

Magnus Johansson, chef för värme och kyla på Luleå Energi. Foto: Lennart Håkansson