Coop Norrbotten ska minska matsvinnet

Sverige Coop Norrbotten ska samarbeta med lokala leverantörer för att hitta vägar mot minskat svinn.

Coop i Sverige har satt ett mål att svinnet i butikerna får utgöra maximalt 1 procent av den totala omsättningen innan 2025. I Norrbotten startar nu projektet ”Tänk till för mindre spill”, enligt ett pressmeddelande från Coop Norrbotten. Projektet ska identifiera vad som krävs för att Coopföreningen i Norrbotten ska nå målet.

– Om vi ska nå 1 procents-målet 2025 är det dags att skapa en långsiktig handlingsplan med insatser och projekt som vi måste prioritera under de kommande åren. I projektet deltar butikspersonal från hela länet som brinner för att minska matsvinnet. Projektet startar den 24 februari och pågår fram till september, säger Helene Ljungstedt, hållbarhetschef Coop Norrbotten.

En väg framåt är att utveckla bättre förpackningslösningar, enligt Helene Ljungstedt.

– Vi vill erbjuda våra kunder färsk och fräsch mat. Samtidigt är det färskvaror med kort hållbarhet som löper störst risk att bli till matsvinn. Därför arbetar Coop tillsammans med sina leverantörer för att utveckla förpackningslösningar som förlänger produkternas hållbarhet. Tillsammans med andra i branschen arbetar vi också för att tiden från att varan produceras tills den når butik ska vara så kort som möjligt.