Intime deltar i forskning om rehabilitering

Luleå Luleåföretaget Intime har deltagit i forskning om hur rörligheten hos strokepatienter kan öka.

Intime erbjuder företag olika SMS-tjänster med meddelanden om marknadsföring, påminnelser, leveransbesked och svarstjänster.

Sedan 2016 har företaget deltagit i en forskningsstudie som genomförts av Uppsala universitet. Studien utreder effekten av SMS med träningsinstruktioner till strokepatienter.

Studien visar att dagliga SMS-meddelanden med träningsinstruktioner ökar fysisk aktivitet och total rörlighet hos strokepatienter.

- Det är fantastiskt roligt att man med SMS kan lösa olika typer av problem. Att det inte bara handlar om kampanjer och påminnelser, utan det finns många användningsområden för SMS. Det är ett spännande sätt att använda tekniken och bidra till att göra vården mer digital, säger Josefine Åhl, vd för Intime.

Hon framhåller att just SMS-tekniken gör att alla kan delta, alla kan i dag ta emot SMS, även de som har äldre typer av telefoner.

Undersökningsgruppen fick standardvård och dagliga SMS med instruktioner för att utföra utomhusövningar och benövningar. En kontrollgrupp fick standardvård men inga dagliga SMS med träningsinstruktioner. Forskningen visade att dagliga SMS under tre månader till strokepatienter ledde till ökad rörelseförmåga och ökad styrka i underkroppen.