Resebyrån ser fram emot ljusare tider

Gällivare Under pandemins 2020 tvingades Nex Travel i Gällivare minska personalen från fem till en anställd. Men nu väcker ökat antal sökningar på resor nytt hopp i resebyråbranschen.

– Äntligen ser vi en ökning i antalet sökningar på resor, både från företag och privatpersoner vilket vi hoppas ska leda till att vi får återanställa personal. Vi är redo när det vänder, säger Katarina Johansson, kontorschef på Nex Travel i Gällivare.

I början av 2020 hade resebyrån just anställt flera nya medarbetare när pandemin tvingade kontoret att gå ner på sparlåga.

– Det kan närmast liknas vid ett näringsförbud för hela branschen. Det var som att man tryckte på en delete-knapp. I mars avbokades allt så under våren hade vi jättemycket att göra med att boka om, boka av och återbetala, säger Katarina Johansson.

Tiden under pandemin har resebyrån ägnat åt kompetensutveckling.

– Vi har passat på att utbilda oss massor! Flygbolag och reseorganisationer har ordnat utbildningar och vi har gått kurser i ekonomi- och bokningssystem, säger Katarina Johansson.

Under onsdagen fick företaget besök av representanter för Gällivare kommun och Gällivare Näringsliv AB.

Nex Travel grundades i Gällivare 1975 och är idag Gällivares enda resebyrå. Företaget är, trots förra årets nedskärningar, fortfarande en av Sveriges största resebyråer med kontor i Luleå, Piteå, Kiruna och Gällivare.