Visumproblem för Northvolt

Skellefteå Northvolt, som bygger en stor batterifabrik utanför Skellefteå, har problem med att ordna visum för 300 nyckelpersoner från Asien.

Det berättade Northvolts grundare och vd Peter Carlsson vid ett digitalt möte som livesändes från Umeå universtiet under temaveckan "Den hållbara platsen", skriver tidningen Norran.

– Vi har svårt att få in 300 nyckelpersoner från Asien till Sverige och vi har också problem att få visum för våra medarbetare som behöver åka till Kina. Här finns problem med EU:s relation till Kina och vi har nu tagit hjälp av den svenska regeringen för att lösa detta, sa Peter Carlsson.

Han berättade också att coronapandemin har medfört upp till fyra månaders förseningar av leveranser av utrustning till fabriken, men att bygget ändå flyter på bra. Efterfrågan på fordon som drivs med el ökar snabbare än väntat och därmed också efterfrågan på batterier. 

Temaveckan arrangeras av Region Västerbotten, Sparbanksstiftelsen Norrland, Skellefteå Kraft och Umeå universitet och är en del av ett tematiskt år för hållbarhet som drivs av rörelsen "Tillsammans för regionens utveckling".