Bara 17 procent av styrelserna är jämställda

Luleå I Norrbotten är 17 procent av företagens styrelser jämställda. Det är ändå bättre än rikssnittet där andelen är 15 procent. En undersökning visar att bolag med jämställda styrelser har bättre lönsamhet och omsättning än andra bolag.

Det visar statistik som Almi Företagspartner redovisar.

Det har inte skett så mycket de senaste åren. 2013 var det 14 procent av företagen i Norrbotten som hade en jämställd styrelse. Definitionen av jämställd är i det här sammanhanget att fördelningen mellan könen ska vara mellan 40 och 60 procent.

Av det totala antalet styrelseplatser i norrbottniska företag, 3.844, sitter kvinnor på 18 procent av platserna.

14 procent av företagen i Norrbotten har en kvinna på vd-posten, vilket är två procentenheter högre än 2020 och en procentenhet högre än rikssnittet.

Almi presenterar också en undersökning som gjorts av Malin Malmström, professor i entreprenörskap och innovation vid LTU. Undersökningen visar att företag med jämställda styrelser har högre lönsamhet och omsättning än övriga företag.

- På Almi kommer vi årligen i kontakt med en stor mängd företag som vill utveckla sin verksamhet och som årligen tar del av våra tjänster. Vår erfarenhet är att ett aktivt styrelsearbete och en jämställd styrelse bidrar positivt till företagets utveckling. Nu finns det också fakta som visar på ett samband mellan en jämställd styrelse och företagets lönsamhet, säger Fredric Genberg, vd på Almi Nord.

Företagen som ingår i kartläggningen har en omsättning på minst 5 miljoner kronor och minst 5 anställda. Data har inhämtats från UC i januari 2021 och baseras på senast tillgängliga nyckeltal från respektive företag.