LTU och Byggföretagen i ökat samarbete

Luleå Branschorganisationen Byggföretagen och Luleå tekniska universitet har undertecknat ett nytt samarbetsavtal om hållbarhet, industrialisering, management och AI.

Syftet med samarbetet är att öka innovationstakten och utvecklingstakten i bygg- och anläggningsbranschen.

- Samverkan med Byggföretagen är vitalt för oss som universitet. Det gör att vår forskning och våra utbildningar förblir relevanta inom bygg och anläggning. Våra studenter blir attraktiva på arbetsmarknaden och forskningen har rätt fokus med resultat som kan tillämpas praktiskt och göra nytta, säger Charlotte Wiberg, vicerektor för forskning och samverkan vid Luleå tekniska universitet.

Med avtalet vill parterna ha ett tätare samarbete kring kompetensförsörjning, ett ökat antal forsknings- och utvecklingsprojekt, mindre administration för snabbare hantering av forskningsprojekt och utbildningar och ett ökat samnyttjande av kompetens och resurser.

Det nya samarbetsavtalet är en formalisering och fördjupning av ett samarbete som redan finns mellan Byggföretagen och LTU.

- En hög innovations- och utvecklingstakt inom bygg- och anläggningsbranschen är avgörande för att samhället ska utvecklas och för industrins gröna omställning. Det här samarbetsavtalet med Luleå tekniska universitet är en viktig del i att fortsätta utveckla branschen så att vi kan nå de övergripande klimatmålen och fortsätta bygga Sverige på schyssta grunder, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.