Blogg: Det våras för Arktis

Intresset för Arktis ökar. Oron ökar för klimatförändringar och ytterligare miljöförstöring i en känslig natur. Och förhoppningar ökar om de ekonomiska möjligheter som finns i områdena norr om polcirkeln. Det politiska och säkerhetspolitiska intresset för Arktis ökar, skriver Lennart Håkansson i sin blogg.

Jag vill alltid norrut, mot Arktis. I somras blev det Island (noga räknat västerut), i fjol Svalbard, året dessförinnan Kirkenes och Vardö i Nordnorge. Och så vidare. Narvik, Tromsö, Alta, Kautokeino. Jag har varit där och jag vill tillbaks.

Varför jag vill norrut vet jag egentligen inte, det känns bara häftigt och exotiskt, och samtidigt som hemma. Sedan kan man ju alltid lägga på rationella saker som:

- Inga stora klassklyftor eller skriande orättvisor

- Ingen nöd eller fattigdom

- Man göder ingen diktatur (om man inte räknar Ryssland)

- Ingen terrorism

- Man kan göra sig förstådd med vanliga ortsbor (utom i Finland och Ryssland)

- Inga stränder där det flyter iland barnkroppar

- Inga farliga djur (utom isbjörnar, men det är hanterbart)

- Inga farliga sjukdomar som man måste ta sprutor mot

Det uppräknade är fördelar, men det är inte orsaken till att en del människor längtar norrut. Arktis lockar helt enkelt.

Och nu våras det för oss som gillar Arktis. Intresset för Arktis ökar och det av många anledningar. Klimatförändringen gör att temperaturen kommer att stiga mer i Arktis än i andra delar av världen. Det innebär både  hot och möjligheter.

Naturresurserna i Arktis blir lättare att utvinna om klimatet blir varmare. Vilket är både hot och möjligheter. De arktiska förhållandena gör att följderna av miljöförstöringen blir värre och mer tydliga än på många andra håll. Naturen här är mer känslig och förändringar här drabbar i nästa steg andra delar av världen.

Transportvägen norr om Ryssland, Nordostpassagen, kan bli farbar, vilket kortar sjövägen mellan Europa och Asien med 40 procent.

Det ekonomiska intresset för Arktis kommer att öka. Det säkerhetspolitiska intresset för Arktis kommer att öka. Redan nu har det politiska intresset för Arktis ökat i de åtta länder som helt eller delvis ligger inom det arktiska området, alltså på eller norr om Polcirkeln. Däribland Sverige som är med i Arktiska rådet tack vare Norrbotten.

Det politiska intresset för de arktiska frågorna har ökat i Norrbotten. I veckan har det tagits fram  ett strategiskt dokument som syftar till att göra Norrbotten till ett föredöme bland regionerna i Arktis: ”Norrbottens politiska plattform för Arktis”. Se artikel i Affärer i norr och en längre text i ArcticNow.se.

Jag var med på Ragnar Lassinanttis tid då det talades mycket om Nordkalottsamarbete. Då var Sovjetunionen inte alls med. Professor Johan Galtung förutspådde i ett anförande vid dåvarande Tekniska högskolan i Luleå att det bara var en tidsfråga innan Sovjet skulle komma med. Han blev sannspådd 20 år senare. Då hade Nordkalottsamarbetet blivit Barentssamarbete och Ryssland var med.

Nu är det lite frostigare mot Ryssland, men det var värre förr. I Barents hav fortsätter multinationella oljeföretag från USA att samarbeta med de statliga ryska olje- och gasföretagen som om EU:s sanktioner inte fanns annat än på ett papper.

Det råder fortfarande avspänning i Arktis och ingen har egentligen intresse av att öppna en front till mellan väst och öst. Eller som Sveriges ambassadör i Arktiska rådet säger:

- Arktiska rådet är den enda församling där ryssar och amerikaner kan prata utan att bråka. Men det kan ändras, och då får vi ett högspänningsområde.