HT Svarv växer vidare

Kalix HT Svarv i Kalix har tagit en ny order värd 30 miljoner kronor och investerar i nya maskiner för 15 miljoner.

Verkstadsföretaget har hämtat sig efter fordonsindustrins tvärnit för fem år sedan, då 70 procent av orderstocken försvann över en natt och företaget gick i konkurs.

Före konkursen omsatte man 145 miljoner kronor och hade 80 anställda. Nu omsätter man 130 miljoner och har 60 anställda, och en bättre marginal.

Företaget svarvar, kallformar, induktionshärdar och slipar detaljer till växellådor, framaxlar och andra delar till framför allt fordonsindustrin och verkstadsindustrin.

Man har gått från att svarva enklare produkter till att färdigställa mer komplicerade delar.

- Vi försöker inte konkurrera om enklare saker, säger vd Mikael Nilsson. Vi har snävat in produktsortimentet mot mer komplicerade produkter med större krav och mer komplicerade processer.

HT Svarv har tagit marknadsandelar och orsaken är enligt Mikael Nilsson främst att man satsat på kvalitet och effektiva produktionsmetoder vilket gör företagets produkter prisvärda. Man fick häromåret priset Nordic Manufacturing & Automation Award första gången det utdelades vid en stor branschmässa.

- Vi bygger egen automation. Vi köper maskiner och robotar och bygger ihop själva. Vi sitter inte fast i leverantörernas nyckelfärdiga lösningar.

Företaget har i många år arbetat med Lean och satsat på personalens medverkan.

- Alla ska förstå kundens behov och kunna förbättra produkterna, säger Mikael Nilsson. Det har lett till att reklamationer och kassationer har minskat. Alla siffror går åt rätt håll.

I dagarna har HT Svarv fått en order på nya produkter från en befintlig kund, värd 30 miljoner kronor under tre år. En order från en ny kund i Brasilien har man bärgat i hård internationell konkurrens. Levererade prototyper till en ny kund i Japan kan leda till serieleveranser till Japan.

- Just nu ser det bra ut, säger Mikael Nilsson. Vi tror mycket på framtiden och har en hel del på väg in. Vi borde kunna växa med 10 miljoner kronor ytterligare per år de närmaste åren.

Målet är en ökad omsättning.

- Ett par hundra miljoner är bra för kundernas riskbedömning. De kan vara försiktiga med för små leverantörer.

Företaget kommer i år att investera 15 miljoner kronor i ny utrustning för svarvning och induktionshärdning. Nyligen gick verkstadskoncernen AnVA Industrier in som majoritetsägare, vilket ger HT Svarv fördelen att ingå i en större koncern.