FriGeo i nytt internationellt samarbete

Luleå Luleåföretaget FriGeo AB har tecknat ett samarbetsavtal om vidareutveckling av frysteknik med National Nuclear Laboratory Limited (NNL) och Studsvik UK Limited i Storbritannien.

Samarbetet omfattar tillämpning av frysteknik på brittiska och amerikanska kärnanläggningar, bland annat på Sellafield i Storbritannien och på US Department of Energys anläggningar i USA. Man kommer att samarbeta inom teknik, kompetens, erfarenhet, metoder och resurser.

- Vårt mål är att utveckla ny och innovativ teknik för sanering inom kärnkraftsindustrin som resulterar i säkra och värdehöjande lösningar för kunder över hela världen, säger de tre parterna i ett gemensamt pressmeddelande.

- Det här är underbart! Samarbetet är en milstolpe för oss och ett viktigt steg ut på den internationella kärnkraftsmarknaden. Frystekniken har stor potential för hantering av kärnavfall. För FriGeo har det varit viktigt att hitta ett strategiskt samarbete med partners som kan den här marknaden. I NNL och Studsvik har vi hittat den perfekta matchningen, säger Klas Dagertun, vd på FriGeo.

FriGeo AB i Sverige använder frysteknik för muddring och avvattning av slam. Metoden är resultatet av ett unikt samarbete: en kombination av erfarenheter från kreativ underjordsbrytning, rymdforskning och frysteknik. Grundkonceptet har utvecklats i samarbete med Luleå tekniska universitet. Idag är FriGeo etablerat i Luleå och driver både nationella och internationella projekt. Företaget ägs till största andel av stora svenska investeringsaktörer.