Vägen fram till 15.000 nya invånare

Luleå Luleå och Boden vill tillsammans öka antalet invånare med 15.000 de närmaste åren. Hur det ska gå till var temat för inspirationsdagen Vägen fram i Luleå på tisdagen.

Deltagare i inspirationsdagen var representanter för kommunerna och näringslivet i Luleå och Boden. Kommunalråden Niklas Nordström och Bosse Strömbäck inledningstalade om vikten av ökat samarbete över kommungränserna.

Näringslivet var bland annat representerat av några av de stora bygg- och fastighetsbolagen: Nåiden, Lindbäcks bygg, Lulebo, Galären, Wiksténs fastigheter och HSB.

Det råder enighet kring vad som krävs: fler bostäder, ny industrimark, bättre infrastruktur och kommunikationer, fler och växande företag, attraktiva bostadsområden, helst i centrum eller nära älv och strand. Och att samarbetet ökar över kommungränserna.

J&B El, Shop in Lapland, Visida och HS Copy/Skyltfabriken var företag vars representanter berättade om hur de utnyttjat möjligheterna med Boden och Luleå som en gemensam marknad. Lynnita Bergström, berättade om hur det nyligen etablerade Visida började med att satsa på Boden:

- Konkurrenterna satsade mest på Luleå. Det var lättare att komma in i Boden och få bra referenser från kunder där, när vi sedan satsade på Luleå.

Filmpool Nord, Team Hanna Olofsson (travhästar) och spelutvecklaren Michael Stenmark representerade så kallade nya branscher. Mer om Stenmark i separat artikel.