Mineralriket för ökat samarbete i Norrbotten

Luleå Den 4 juni hålls ett stort seminarium i Luleå om gruvindustrins betydelse för utvecklingen i Norrbotten. Arrangörer är Expandum i Gällivare, Progressum i Kiruna och Luleå Näringsliv. Initiativtagare är Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

Niklas Nordström ser seminariet som startpunkten för ett fördjupat samarbete mellan de tre kommunerna.

- Det är inledningen till ett arbete där vi går vidare för att hitta former för hur vi kan hjälpa varandra, säger Niklas Nordström. Malmbanan knyter oss samman, våra lokalsamhällen är beroende av gruvnäringen.

- Det ska byggas 12.000 bostäder de närmaste 15 åren. Det gör att vi har behov av att prata ihop oss om stadsplanering och kontakter med byggbranschen, för att ta ett exempel.

Niklas Nordström hoppas också att fler företag ska se möjligheterna som finns i samband med utvecklingen av gruvindustrin, i likhet med den delegation företag från Örnsköldsvik som nyligen besökte Norrbotten.

Seminariet kommer att innehålla föreläsningar och diskussioner i aktuella frågor i anslutning till gruvindustrin: stadsomvandlingar, bostadsbyggande, kompetensförsörjning, miljöfrågor, renskötsel, turism och infrastruktur. Vid seminariet kommer en ny rapport att presenteras: "Gruvnäringen som tillväxtmotor".