Nominerad till Näringslivets pris

Galären först med miljöbyggnad

Luleå Galären planerar hela tiden för nya projekt och vill vara med när Luleå når målet med 10.000 nya invånare. - Vi bor i en fantastisk stad med stor potential och kommer att fortsätta bygga, säger Gunnar Tåhlin.

Galären startade upp sin verksamhet i Luleå 1988 och företaget har varit med om både finanskrisen i början på 90-talet, IT-kraschen under det tidiga 00-talet och lågkonjunkturen 2008. Även fast priserna på bostäder gick ner och företag sa upp personal har de har alltid haft stort tryck på både bostäder och lokaler och till slut blev det ohållbart. 2011 tog de bort bostadskön och idag är det först till kvarn som gäller.

- För tre år sedan hade vi 3000 personer som stod i kö och skulle precis släppa nyheten om att vi skulle bygga kvarteret Sparven på Köpmangatan. Vi insåg att vi skulle få minst 1000 nya sökande och räknade på att den som stod sist i den redan befintliga kön inte skulle få en lägenhet förrän 2030. Det var ohållbart, säger Gunnar Tåhlin.

Galären gick ut med en annons och bad om ursäkt till de som stod i kö och förklarade varför de var tvungen att ta bort systemet. Övergången har gått bra och det har inte kommit några negativa kommentarer. De har fortsatt att expandera och snart sätts spaden i jorden för det omtalade projektet på Mjölkudden med 45 nya stadsradhus.Gunnar Tåhlin cyklar mycket och det var under en tur som han började se området från en annan vinkel.

- Jag tänkte att den här platsen hade passat bra för bostäder och sen har det gått fort. Det var under studiebesök utomlands och i Stockholm som jag bekantade mig med stadsradhusen och tänkte att de är perfekta för Luleå. Vi har redan fått in 250 intresseanmälningar och bemötandet har varit fantastiskt.

Galären vill bygga mer och har förutom det nya området även planer på att bland annat bygga bostadshus på Varvet och Skutviken. Miljön är en viktig del i alla nya projekt och stadsradhusen kommer bland annat att bli Svanenmärkta.

- Det är otroligt spännande att följa Luleås utveckling. Det är en bra stad att bo och verka i och allt fler har börjat upptäcka det. Vi vill vara med och lyfta staden och sponsrar ofta olika evenemang och idrottsföreningar som till exempel Pride, Northland Basket och Luleå Hockey. Går det bra för Luleå som helhet, går det bra för oss.

Galären arbetar aktivt med att stärka företaget och Gunnar Tåhlin är glad över nomineringen till årets varumärke.
- Det är jätteroligt. Vi vill vara med och bidra till byggandet av Luleå och samtidigt ta vårt ansvar i samhällsbyggnadsfrågor. Tillsammans kan vi fortsätta bygga upp vår stad till att bli ännu bättre.

Det är bostadskris i Luleå och de höga hyrorna i nybyggnationerna får mycket kritik.

- Ja, men det är något som har diskuterats i alla år. Men man måste tänka på att det är en naturlig process och när folk flyttar till de dyra lägenheterna blir de billiga lediga. De lägenheter som byggdes i mitten på 90-talet är rena kapen idag.

Anna Holmberg


Motivering

Luleå växer. Då behövs fastighetsbolag som satsar. Galären i Luleå har fattat galoppen. De startar ett byggprojekt i månaden, och bygger flest gröna hus i Norrland. Till exempel kvarteret Sparven, som är Luleås första Miljöbyggnad, nivå silver.

Ägare: Gunnar och Marie Karlsson Tåhlin samt Carl Erik och Eva Tåhlin

VD: Gunnar Tåhlin

Bildades: 1988 i Luleå

Anställda: 28

Omsättning: 110 mkr

Vinst: 16 mkr