Nominerad till näringslivets pris

Sång och kärlek skapade Röstcenter i Luleå

Luleå Sången tog Mirjana Petrova upp till Norrbotten från Stockholm och kärleken fick henne att stanna kvar. Idag driver hon företaget Röstcenter Sverige och är nominerad till årets unga företagare.

- Det är grymt roligt och det var verkligen helt oväntat, säger Mirjana Petrova.

Hon har älskat att sjunga ända sedan hon var liten och har över 20 års utbildning i sång. 2007 flyttade hon upp till Norrbotten för att studera till musiklärare vid Musikhögskolan i Piteå. 2009 registrerade hon företaget Röstcenter Sverige, men det var inte förrän i mars 2013 som hon började arbeta heltid med sin dröm.

- Jag blev kär och stannade kvar, men jag ångrar mig inte. Norrbotten behöver även kompetens utifrån. Jag tycker att jag fyller min roll som kvinna, företagare och inflyttad inom den kreativa näringen.

Röstcenter Sverige erbjuder sånglektioner, kurser i röstvård och en möjlighet för intresserade att sjunga i kör. Mirjana Petrova samarbetar både med professionella pedagoger och musiker med inriktning mot företag och privatpersoner. Just nu arbetar hon bland annat med ett uppdrag åt ett telecomföretag där hon hjälper de anställda att andas rätt och tala bättre.

- Jag letade länge efter en lokal innan jag hittade den på Nygatan. Jag startade min firma för att kunna fakturera för mina arbeten och frilansade innan jag tog examen 2012. Nu har jag en perfekt punkt att utgå ifrån och reser runt inom hela fyrkanten och till Skellefteå.

Mirjana Petrova berättar att hon vill anställa så fort som möjligt och målet är att Röstcenter ska fortsätta växa. Hon vill även resa runt på andra orter i Sverige för att bland annat föreläsa samt ta uppdrag som moderator och konferencier.

- Vi har nyss firat ett år och det har gått jättebra. Jag känner att vi har fyllt ett behov som vissa har letat efter och andra nyss har upptäckt. Det har varit mycket hårt arbete och jag har inte fått något ekonomiskt stöd alls utan började från noll.

När hon fick reda på att hon var nominerad till årets unga företagare kände hon att det var ett kvitto på att hon är på rätt väg.

- Jag gav upp min tankar om att flytta till Stockholm för att satsa allt på Luleå och jag gjorde det ordentligt. Nu har allt hårt slit betalat sig. Jag vill erbjuda Norrbotten min kompetens och kommer att utgå från Luleå. Det känns verkligen jättebra att kunna sätta min professionella verksamhet med inriktning på artisteri och musikundervisning på kartan.

Anna Holmberg

Motivering:

De kreativa och kulturella näringarna i Luleå tar plats, och det gör hon också. Och hon gör det med sånglektioner, körer och röstvård i kursform. Mod och passion är hennes nyckelord, sjungande och talande företagare och privatpersoner är hennes kunder.

Fakta:

Ägare/VD: Mirjana Petrova

Anställda: Inga anställda, men flera samarbetspartners.

Bildades: 2009 som enskild firma, men är snart registrerat som aktiebolag.